2017 m. liepos 13 d., ketvirtadienis

Kroatijos beieškant (5). Plitvice stebuklai, skraidantys rankšluosčiai, levandų medus ir „Šerkšno tyla“ Kroatijoje


2017 m. liepos 13 d., ketvirtadienis

Hvala!

Ryte pakilo toks vėjas, jog net rankšluosčiai kaip paukščiai iš balkono nuvasnojo nežinoma kryptimi. Girdėjau, kad jis vasarą mėgsta kartais pasismaginti kaip reikiant! Vėjodromas. Kalnai nematė to vėjo, šiandien bandysime vykti į Plitvicą – ežerų, miškų ir krioklių karalystę.
Sunkiai daugiau nei 2 kilometrus puškuoja į kalnus senutė Zafira. Serpantinais, serpantinais, serpantinais… Apačioje sirpsta vėjo pašiaušta jūra. Pats tobuliausias raižytojas taip išraižė kalnus, kad net akys raibsta į juos žiūrėdamos. Paskui dar apvilko žaliais miškų kailinukais, lyg čia ir taip nebūtų beprotiškai karšta!
...
Užnugaryje palikę Senj miestuką, įveikę kalnų masyvą, šiek tiek atgulus ausims per laukų platybes pasileidome tikslo link. Vėjas išnyko. Turbūt neįveikė kietakakčių uolų, nebepasivijo mūsų.
Stabtelėję pakelėje nusipirkome kilogramą levandų medaus ir pagyvenusią kroatę išmokėme lietuvių kalbos. Tiksliau tariant, pagrindinį žodį – AČIŪ. Kroatiškai „ačiū“ – hvala. Tačiau kai jie tai taria, girdisi tarsi fala. Šiek tiek erotiškai, jei nesupyksite.
Medus, nuo kurio skonio Judita alpsta ir krenta ant žemės vos lyžtelėjusi, kainuoja ne taip ir brangiai – apie 10 eurų didžiulis stiklainis. Užteks ir lauktuvėms. Taip pat siūlomas tamsus kaip gira medus. Surinktas iš kankorėžių. Kaip ten bebūtų, levandos, kurių kvapas plyšta iš kelių baigiančių nužydėti krūmų netoli mūsų laikinųjų namų Novi Vinodolski miestelyje, pavergė Juditos širdį.

Plitvice stebuklai

Sukorę nei daug, nei mažai, apie 120 kilometrų, įvažiuojame į Plitvice ežerų nacionalinį parką. Vienos dienos bilietas suaugusiajam kainuoja nemažai – maždaug 30 eurų. Galima pirkti ir kelių dienų bilietą, tuomet kainuos atitinkamai daugiau. Vadinasi, yra kur pasivaikščioti. Į kainą įskaičiuotas trumpas perplukdymas laiveliu iš vieno ežero kranto į kitą. Nuo tenai viskas pėstute aplink ežerus, krioklius, miškus. Po to traukinio-autobuso hibridu grįžtama į pradinį tašką. Taigi, pasivaikščiokime. Toliau tekalba nuotraukos, jei jos gali ką nors atskleisti.
Tai, ką čia išdarinėja gamta, drąsiai galima pavadinti grynų gryniausiu avantiūrizmu. Na bet ir mes nemenkesni avantiūristai! Žaliai žydras vanduo toks skaidrus, jog gali plika akimi stebėti žuvų gyvenimą. Parodžiusi uodegos galiuką tarp barzdotų akmenų nusliuogė gyvatė. Gali būti, kad iš aukštai mus stebi smalsi meškos akis.
Visa tai truko maždaug 3 valandas. Trijų vagonų autobusu (beveik traukinys) grįžtame atgalios. Paskui susimokame dar apie 4 eurus už automobilio stovėjimą (čia visada mokama išvažiuojant) ir plačiais kalnų apsuptais laukais traukiame Novi Vinodolskio link. Fotografuoti beprasmiška, nes siauri kalnų keliukai, serpantinai bei miškai netelpa į jokius rėmus. Tai buvo pats gražiausias kelias, kokiu iki šiol kada nors teko vairuoti. Zafira irgi atsipūtė kaip reikiant, ilgai riedėdama kalnų keliais žemyn, žemyn, žemyn... Kol vėl pasiekėme jūrą. Vėjas dar nebuvo nurimęs.


„Šerkšno tyla“ Kroatijoje

            Besišypsanti namų šeimininkė padavė mums švarutėlį išskalbtą rankšluostį, kuris ryte it paukštis buvo išskridęs „pasilakstyti“.
            Šiek tiek atsipūtę, prisiparkavome pačiame Novi Vinodolski centre, pagrindinėje alėjoje. Susinešę ir susijungę aparatūrą, kuri stebuklingai nebuvo pavogta Krokuvoje, surengėme šeimyninį koncertą. Dainavo ir Dorotėja, ir Elijas, ir vėjas, kuris nuolat taikėsi į mikrofonus. Pusračiu ėmė būriuotis klausytojai, aplinkui šoko vaikai. Turistiniu traukinuku pro šalį dardėję žmonės ir net garvežistas mojavo „Šerkšno tylai“. Padovanojome Kroatijai lietuviško sniego ir obuolių.

            O mums Kroatija padovanojo daug monetų (kunų), kurias padalinus iš septynių, gaunama suma eurais. Vienas klausytojas net ir banknotą įspraudė į metalo krūvą, kad vėjas jo nepasiimtų kaip arbatpinigių savo didenybei. Vėjui nesvarbu ką nupūsti: ar lapus, ar banknotus... Jam ir eurozona tiek terūpi, kiek kalnų meškai Eurovizijos konkursas.
Po pasirodymo:

- - -

            O naktį pasišiaušėlis taip įsismarkavo, jog viskas kieme skraidė iš vieno galo į kitą. Beveik uraganas, besiskverbiantis į nuvargusio keliautojo sapnus.

N.L.

BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą