2014 m. liepos 25 d., penktadienis

Latvijos dienoraščiai (1). Esi sveicināta, Latvija!

2014 m. liepos 25 d., penktadienis

Nors pakilome ketvirtą ryto, iš Vilniaus Panevėžio kryptimi pajudėjome tik apie devintą valandą. Automobilis prifarširuotas daiktų-daiktelių. Vaikai (septynerių Elijas ir trejų Dorotėja) patenkinti. Jiems – pirmasis gyvenimo užsienis. „Toks čia ir užsienis“, – pasakytų piktas niurneklis, bet visgi... Broliškas užsienis.
Pirmiausiai aplankysime Rygą, o paskui Rygos įlankos pakrante per Jūrmalą trauksime Kolkos rago link. Vėliau palei Baltijos jūrą leisimės į Ventspilį, Liepoją ir grįšime į Lietuvą. Toks apytikris planas. Šiaip tai viskas beveik be plano. Kelios palapinės, miegmaišiai, kirvis, keli ant kaktos pritvirtinami prožektoriai ir pimyn! Senokai neteko kirsti Lietuvos sienos. Vieni kaimyninę šalį aplanko jau įžengę į ketvirtą dešimtmetį (pavyzdžiui, aš – anksčiau vis tekdavo tik kirsti Latviją), o kiti – įžengę į vos ketvirtus gyvenimo metus (pavyzdžiui, mūsų dukrelė Dorotėja). Jau vien dėl to, kad latvių kalba lietuviams turėtų būti (greičiausiai taip ir yra) pati juokingiausia pasaulyje, verta aplankyti šią šalį. Viliuosi, latviams mūsų kalba taip pat yra pati juokingiausia ir labiausiai įkvepianti – juk taip smagu netikėtai svetimšalyje atpažinti save!
Viduje kirba idėja pagroti Rygos gatvėse. Pirmoji tarptautinė „Šerkšno tylos“ (muzikuojančio šeimyninio tandemo) patirtis-misija. Dainuosime, žinoma, lietuviškai. Broliai supras. Seserys taip pat. Lai šypsosi latviai!
Iš dangaus kažkas nuvarė debesis.
Vilnius, Justiniškės, Rygos gatvė.
2014 m. liepos 26 d., šeštadienis
Saulė panirusi į jūrą kažkur toli už Kolkos rago kairėje, dabar, per naktį atsigaivinusi nepaliaujamai ošiančiose bangose, dešinėje pusėje lėtai mieguistai keliasi iš Rygos įlankos (Mažosios jūros) vandenų. Jūroje nuskandinti saulę – gan įprastas ir snobiškas reikalas, tačiau ją paskui iš tenai prisikelti...
Vaikai, aišku, tebemiega palapinėse. Prieš užmigdama Dorotėja vakar rėžė: „Mama, o nuo šiol mes lauke gyvensime?“ Beveik pusė šešių. Pats tinkamiausias ir idealiausias metas rašyti. Trumpai nupasakosiu, kaip čionai atsidūrėme. Pasvalį palikę užnugaryje, į Latvijos Respubliką įsiveržėme kartu su „LRT radijo“ garsais, bet netrukus radijuje ėmėme ieškoti latviškų stočių. Iš pradžių sekėsi nekaip, o paskui pavyko! Laipni lūdzam! Lab deina, sveiki, mes atvykome... Karščiui nė motais. Plyšauja it apkvaitęs. Kai kurios švieslentės rodo net +37 laipsnius Celsijaus. Automobilyje su sugedusiu kondicionieriumi – pats tas! Švilpia vėjas pro ausis. Kažkuo mes panašūs į motociklininkus. Akis džiugina informaciniai kelio ženklai su latviškais užrašais.
Pirmas įspūdis įvažiavus į Rygą – kažkaip čia viskas gan aptriušę, nors ir savotiška. Į Vilnių įvažiuodamas turbūt irgi neaikčiotum iš susižavėjimo. Viskas slypi kažkur giliau. Net keliautojų patarlę būtų galima sugalvoti: „Nespręsk apie miestą pagal jo priemiesčius“. Upės plotis ir vandenų gausa masina žvilgsnį. Vaikai tramvajus pravardžiuoja traukinukais. Šie lyg ir visai neužsigauna, rieda sau toliau...
Visų pirma nusprendėme miesto centre susirasti Turizmo informacjos centrą ir iš ten pasiimti lankytinų vietų žemėlapį. Pasisukioję pirmyn atgal ir aplink savo ašį, šiaip ne taip radom, kur įgrūsti automobilį. Prie studentų atstovybės nemokamai parkuoti galima  pusvalandį. Kaip tik švietėsi viena laisva vieta, bet iš savo būdelės išslinkęs ir pro pakeliamąją užtvarą pralindęs vaikinukas-sargas su ištrupėjusiais dantimis buvo labai paslaugus ir pasakė, kad čia automobilio palikti negalima. Nebent greta tos vietos už atitinkamą mokestį į jo kišenę. Tiesiai nepasakė, bet visa esatimi leido taip suprasti. Kai pasitikslinome, patvirtino savo ketinimus. Pasiteiravome, kurioje miesto pusėje yra Zoologijos sodas ir kaip iki jo nukakti. Parodė kryptį ir pasakė, kad galima nudardėti 11 tramvajumi, automobilį palikus jo „globai“. Susitarėme, kad laikinai pastatysime automobilį, susirasime Turizmo informacijos centrą, o tuomet pamąstysime, ar vykti viešuoju transportu, ar savais ratais.
Turizmo informacijos centras įsikūręs šiame pastate.
Šiek tiek papleškinau aplinkui: 
Karštis vis labiau tūžo, tad nieko nelaukę (o buvo jau apie antra valanda po pietų) sėdome į mašiną ir išvažiavome pažiūrėti, kaip Rygos zoologijos sode laikosi gyvūnai. Tramvajumi pasipurtysime gal kurį nors kitą kartą. Šiek tiek paklaidžioję visgi atsidūrėme Meža prospekts vietovėje, kur tarp pušų ir yra įsiterpęs Rygos zoologijos sodas. Bilietų pardavėja, įvertinusi suaugusiųjų ir vaikų amžių, pritaikiusi visas galimas nuolaidas, visai 4 asmenų šeimai priskaičiavo 16 eurų. „Jei turite lygiai, be grąžos, tuomet 15 eurų“, – rusiškai tarė ji. Įdomi taktika. Vaikai iki ketverių metų įleidžiami nemokamai, o automobilio statymas – net 3 eurai! Bala nematė tų eurų – Rygos įlanka tuo labiau...
Per tokį karštį ne vienas žvėris, net ir labai nemėgstantis vandens, būtų norėjęs iš sodo administracijos pareikalauti kuo daugiau balų, vandens čiurkšlių ar net fontanų. Tiesa, kažką panašaus čionai pastebėjome, nes kai kuriems zoologijos sodo gyventojams – visai ne juokas. O kai kuriems gal net ir per šalta. Ne Afrika vis dėlto, bet jau labai panašu.
Zoologiskais Darzs įsikūręs tikrai gražioje vietoje – pušyne šalia didžiulio ežero.
Krepšininkės žirafos čia jaučiasi kuo puikiausiai:
Na o poliarinei meškai turbūt ne pačios smagiausios dienos, švelniai tariant. Tiesa, kartais bent jau panardyti baltoji gali ir šia proga naudojasi.
Krokodilai miega ir jiems mažai kas terūpi.
O štai skruzdėlės niekada turbūt nemiega, todėl jos ir skruzdėlės. Už stiklo įrengtame skruzdėlyne darbštuolės medžio šaka tempia už save keliolika kartų didesnius lapų gabalus. Iš vieno galo į kitą. Planas tik joms ir težinomas. Nesvarbu, kad čia zoologijos sodas. Susitikdamos šiek tiek apsidaužo lapų krašteliais, apsikapoja nosimis, viena nešikė mandagiai apeina kitą ir juda tolyn, paskui grįžta tuščiomis ir vėl neša, neša, neša... Jei aš būčiau toks darbštus, tai Bilas Geitsas seniai būtų buvęs mano asmeninis sekretorius.
Dramblių, liūtų ir tigrų nematėme. Begemotų, flamingų ir beždžionių buvo. Visi bernai skaistūs?
Ne, visi vaikai gražūs!
Situacija išties kur kas geresnė nei apverktiname Kauno zoologijos sode (žvėrių osvencime), konvulsiškai vis mėginančiame atsitiesti, tačiau Prahos zoologijos sodas visgi palieka įsimintinesnį įspūdį.
Po apsilankymo pas žvėris planavome grįžti į miesto centrą ir šiek tiek gatvėse pagroti broliukams latviams, bet kaitra pasiekė savo – nusprendėme, kad dabar tai yra mission impossible. Laikrodis jau rodė apie 17 valandą, o mums dar reikėjo kažkaip prasibrauti pro kamščius, pasiekti Jūrmalą ir už jos jau žvalgytis vietos pirmai nakvynei. Rygoje pagrosime kitą kartą. Pritarta vienbalsiai.
Beje, Rygoje gatvių pavadinimai lentelėse daug kur suraštyti tokiu smulkiu šriftu, kad akiniuotiesiems turistams, vairuojantiems automobilius, tai panašu į tikrą košmarą. Geriau jau būti ereliu! Pasirodo, ir Latvijoje yra idiotų. Kur jų nebūna...
Pradėję brautis pro kamščius, kurie atrodė gan įspūdingi, užfiksavome štai tokį ne ką mažiau įspūdingą Titaniką:
Jam jokie kamščiai negalioja.
Kirtę Dauguvos upę ne tuo tiltu, kuriuo reikėtų (tinkamas tiltas uždarytas remontui), lėtai judėjome per Rygą:

Kelkraštyje stabtelėję prie vairavimo instruktoriaus, pasiteiravome, kur galėtų būti Jūrmalos kryptis, o šis atsakė, kad mes jau pasiklydome, bet reikalai ne tokie jau prasti, jei neketiname grįžti atgal, į dusinančius kamščius. Kryptį nurodė teisingą, tad po gero pusvalandžio jau atsikvėpėme šiek tiek lengviau, nes miestas liko užnugaryje.
Iki Jūrmalos – vos keliolika kilometrų. Miestelis pasirodė jaukus (ne be naujųjų rusų ferrarių) tačiau žiauriai užgrūstas iš visų galų suplaukusių poilsiautojų. Penktadienio vakaras ir karščiai... Jei Palangą padaugintume iš dešimties kartų ir dar pridėtume keletą Kretingų, tai ir gautume Jūrmalą. Nusprendėme čia neužsibūti, todėl labai trumpai sustojome vien tam, kad sužinotume, kurlink reikia judėti, kad atsidurtume Kolkos kelyje, iš kurio jau nebeįmanoma išklysti ir kuris daugelį kilometrų driekiasi palei Rygos įlankos vandenis. Ir vėl užklaustasis vyriškis mūsų neapgavo, tad atgaivos kelias netrukus prasidėjo. Prasidėjo ir begalė vienas paskui kitą tartum dešrelės išsirikiavusių miestelių juokingais latviškais pavadinimais: Lapmežciems, Ragaciems, Kesterciems ir kt. Vienoje vietoje per kelią tiesiai prieš nosis prašoko stirna. Štai jums ir gyvasis zoologijos sodas! Gerai, kad greitis buvo nedidelis. Kažkur visgi jau reikėjo besti automobilį, nes ir aštunta ir devinta valanda vakaro primygtinai liepė tai daryti. Kaip tyčia kelias kuo puikiausiai klojosi ir niekaip neišėjo sustoti. Pakelėse vis dėmesį traukė užrašai „ZIVIS“, „Kūpinātas zivis“. Bet ne žuvų mums dabar reikėjo.
Viename miestuke užsukome į kempingą. 5 eurai asmeniui x 4 = 20 eurų = apie 70 litų už galimybę nykioje aikštėje pasistatyti palapines, o ryte galbūt prasiskalauti duše. Ir šiaip nelabai mėgstame „poilsio“ bendrose poilsiavietėse. Švelniai pasakyta. Visai nemėgstame, o kartais net ir apkęsti negalime, todėl mandagiai atsakę, jog apsidairysime aplinkui, į kempingą daugiau nebegrįžome. Ir gerai padarėme. Ne tam mes bėgame nuo miesto, kad miestas paskui mus persikraustytų į gamtą. Galbūt todėl ir judame būtent į laukine gamta, kaip girdėjome, išsiskiriančią Kolką. Trumpam atsipūsti.
Apie pusę dešimtos mums labai pasisekė. Pasukome į visai niekuo neišsiskiriantį ir akių nepatraukiantį miško keliuką. Buvo šiek tiek nejauku ir baisu, kad nepakibtume, tačiau netrukus proskynoje pastebėjome trobą. Visai greta jūros. Kieme besisukinėjusio šeimininko atsiklausėme, ar galėtume ant kranto, atokiau nuo trobos, pasistatyti palapines. Gerasis žmogus tik numojo ranka – darykite, ką norite... Ačiū. Štai ir mūsų kempingas:
Penkios žvaigždutės iš penkių galimų. Nė gyvos dvasios. Vien saulė su visa savo dvasia nyranti ir gęstanti kažkur toli už Kolkos rago.
22-24 val. – tikrasis atokvėpis.
Vanduo kaip kisielius. Tiesą pasakius, dar niekada neteko maudytis tokio šiltumo Baltijos jūros vandenyje (ne mažiau nei 25 laipsniai). Gal Rygos įlanka tiesiog labiau įšyla, o gal čia neužsuka šaltosios srovės?
Puikios smėlėtos pakrantės. Negilu. Kempingas prieš tai siūlė akmenuotą jūros dugną. Kažkur tolumoje šviečia laivas. Galbūt Rygoje regėtasis Titanikas? Virš pušų viršūnių pakibo kelios žvaigždės. Lėtai siūbuoja Visata. Visa ta... Visa ta nuolat neįspėjamoji galybė, nuolat virš galvų kybanti mįslė. Vandens begalybė. Kiek jo visur išpilta! O žmoguje vis vien telpa daugiau! Kas beišmatuos? Net mintys telpa žmoguje! Norėčiau dabar į akis pažiūrėti tiems, kurie nuolat netiki, nes negali pačiupinėti… Dievo. O jūs mintis pačiupinėkite!
Iš miško tankmės kažkoks keturkojis gyvis įsidrąsino išlįsti ir dabar visomis letenomis turškiasi šalia pakrantės telkšančioje baloje. Sunku įžiūrėti, bet už katę gerokai didesnis, jei iš taip toli matomas gan aiškiai. Gal lūšis?
Toks tad vakaras, išnykęs beveik taip ir neištamsėjusioje naktyje. Per ilgai užsibuvusios baltosios naktys? Ne, ne per ilgai.
- - -
Saulė jau gerokai pakibusi virš Rygos įlankos. Vaikai ir Judita tebemiega palapinėse. 7.17 val.
- - -
P.S. Nei daug, nei daug – per praeitą dieną nuvažiavome 450 kilometrų.


BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą