2023 m. kovo 27 d., pirmadienis

Venecija (1). Kada nors aš nusipirksiu stilingą paltą ir sugrįšiu į Veneciją

2023 m. kovo 27 d., pirmadienis

Po septynerių metų sugrįžtame į Italiją. Šį kartą lankysimės kuo pukiausiai visam pasauliui žinomoje Venecijoje. Dabar keliaujame su jau gerokai paaugusiais vaikais: dukrai Dorotėjai dvylika metų, o sūnui Elijui – šešiolika.

Vieną žmogų girdėjau sakant, kad jam taip ir nepavyksta dorai pamatyti pasaulio, nes, kad ir kur beplanuotų nuvykti, nuolat atsiduria… Italijoje. Visi keliai veda į Italiją.

Kovo 27-oji yra ne tik Tarptautinė teatro diena. Man ši data simbolinė dar ir todėl, kad lygiai prieš 23-jus metus pirmą kartą gyvenime lėktuvu išskridau į užsienį, į Angliją. Apie visa tai labai išsamiai aprašiau 2021 m. leidyklos „Naujas vardas“ išleistame autobiografiniame romane „Emi-Gracija“, todėl dabar apie tuos nuotykius kalbėti neverta (elektroninę knygą „Emi-Gracija“ galima skaityti čia: https://naujasvardas.lt/knygos/nerijus-laurinavicius-emi-gracija/).

O dabar laukia visai kitas nuotykis. Lėktuvu keliaujame pirmą kartą po penkerių metų pertraukos, po visų pasaulį siaubusios koronos bangų, puikiai ir skaudžiai prisimindami, kaip šis virusas nuniokojo Italiją.

Šią kelionę susiplanavome daugiau nei prieš du mėnesius, tad ji išties yra kantriai išlaukta. Ryanair netrukus panaikins tiesioginius skrydžius iš Vilniaus į Trevizą, kuris yra visai greta Venecijos (apie 33 kilometrai), tad išnaudojame galimybę šitaip patogiai aplankyti miestą ant vandens.

2 valandos ir 20 miučių. Tiek tetrunka, kad šaltų vėjų skrodžiamą Vilnių iškeistume į tikro pavasario jau gerą mėnesį ragaujančią Veneciją.

Jei prieš parą Vilniuje laikrodžių rodykles pasukome valanda priekin, tai vos nusileidus Italijoje, jas teko atsukti atgal. Taip ir galva gali susisukti!

Prieš pat lėktuvui leidžiantis, mėgaujamės įspūdingais kalnų vaizdais. Jie tarsi ant delno:

Akys džiaugiasi jau žaliuojančiais žemės lopiniais-lopinėliais. Vos iškišus snapus iš lėktuvo, į veidus dvelkteli +16 –+17 laipsnių šiluma. Itališkoji primavera (pavasaris)!

Po gero pusvalandžio, pro langus paspoksoję į žydinčius Trevizo krūmus, medelius, autobusu atriedame į Veneciją. Žemyninę jos dalį nuo pačios salos skiria ilgas tiltas, kuriuo salon įdarda net ir traukiniai.

Čia ir paliksime visas įprastas transporto priemones ir patrauksime į raizgalingąją kanalų-kanaliukų-kanalėlių karalystę, kurioje bangas kelia tik gondolos, valtys, valtelės ir įvairūs laiveliai.

Toliau belieka daugiau kalbėti vaizdais, nes žodžiai stringa gerklėje. Venecija pranoksta visus išankstinius lūkesčius.

Tik nebandykite čia šmirinėti žiūrėdami į žemėlapį – vis viena nieko nesuprasite ir garantuotai išklysite iš kelio.

O dukra Dorotėja, kai vakarojome nutvieksti Didžiojo kanalo šviesų, rėžė: „Kada nors aš nusipirksiu stilingą paltą ir su draugėmis sugrįšiu į Veneciją!“

Dabar pavaikštinėkime po Veneciją:


BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą