2018 m. liepos 26 d., ketvirtadienis

Bulgarijos dienoraščiai (10/11). All included

2018 m. liepos 25 d., trečiadienis

Kuo labiau artėja rugpjūtis, tuo Elenitėje tampa tirščiau ir tirščiau – visus krantus nutūpę poilsiautojai-pingvinai, pingvinžmogiai.
Pakrantės ištuštėja tik tada, kai ateina pietų metas ir minia patraukia į viešbučius, pasimėgauti all-included pietumis. Minios prasiskirsto ir tuomet, kai ima vakarėti, temti arba, kai iš dangaus iškrenta vienas kitas lašelis, o rimčiau užlijus ant krantų akimirksniu nelieka nė vieno pingvinžmogio. Palaima! Tegyvuoja maudynės ir badmintonas!

Naktis už dieną ne kvailesnė.

2018 m. liepos 26 d., ketvirtadienis

Telieka keturios dienos Bulgarijoje. Laikinai sušlubavę orai palengva ima taisytis. Per žinias vis praneša, kad kaimyninėje Graikijoje liepsnoja pragariški gaisrai, kuriuose gyvi sudega žmonės, kai kur Bulgariją kamuoja iš savo vagų išsiliejusios kalnų upės ir staiga išplitęs kažin koks gyvulių maras. O turistai vis plūsta ir plūsta į Elenitę.
Iš visų pusių mūsų apartamentus apsupo trankūs naujakuriai, kurie ypatingai mėgsta iš visų spėkų trankyti durimis, nuolat įkyriai braižytis virš galvos ir t.t. Daugiau nei savaitę beveik nejutome jokių kaimynų, kai kurios gretimos patalpos išvis buvo tuščios. Visus nedidelius trūkumus Andalucia Complex apartamentuose vienu ypu atperka tai, kad liftu nusileidi tiesiai į Juodąją jūrą.
Kiek atokiau nuo čia, įkalnėje, dunkso prabangus viešbutis, tačiau pro jo langus ir iš balkonų tegalima tenkintis jūros vaizdu, o ne jos šniokštimu, bangų mūša… Kiekvieną rytą ir vakarą, kol dar ganėtinai tyku, kol aprimę poilsiautojai.
Kažin kodėl labai prastai miegu naktį, giliau į sapnus pasineriu tik paryčiais, kai kažkokie ubliūdkai aplinkui ir vėl neatsakingai ima trankyti durimis. Prieš užmigdamas parimęs klausiausi bangų mūšos ir vieną akimirką tarsi pasirodė, kad Juodoji jūra yra ritmingai kvėpuojanti senutė: bangų atslūgimas primena įkvėpimą, o jų plakimasis į krantą – iškvėpimą. O gal atvirkščiai?.. Ir taip daugybę metų, dešimtmečių, šimtmečių, tūkstantmečių… Lygiai taip pat ši senutė alsavo, kai kažkada virš jos bangų įsitaisęs Jaltoje kūrė džiovos kamuojamas Čechovas…
Vėl perskaičiau kažkada seniai seniai grybštelėtą „Žuvėdrą“. Tasai jauno rašytojo nušautas paukštis, o paskutiniame veiksme padaryta jo iškamša ir padovanota rutinoje paskendusiam itin pripažintam kitam rašytojui, kuris nė neprisiminė, kad tokio dovanos norėjo, turbūt simbolizuoja žmogaus dvasios sąstingį, jo polėkio, gyvybingumo žlugimą, nes pjesėje nuolat akcentuojamas asmenybės pasirinkimas traukti ne tuo gyvenimo keliu, kurio link krypsta širdis, visas vidus. Tikrojo pašaukimo pamynimas? Pašauta žuvėdra, turėjusi kvėpuoti laisvės vėju? Vietoje to – sustingusi iškamša, o paskui ir apsižiotas šautuvo vamzdis? Bet visa tai tik mano kreivos akimirkos interpretacijos.

***

Tatuiruotės. Vis negaliu atsistebėti, vis žvilgsnis norom nenorom kliūva už tatuiruotos mėsos. Ir kuo mažiau intelekto pėdsakų veiduose, tuo labiau tatuiruotas buivolas arba jo pliušinė žmona. Čia jų pranašumas? Grožis? Mada? Sušiktas delfinas, erelis, persaldintas drugelis ant peties, krūtinės, plaučio, sėdmenų ar dar kur nors giliau… Retai kada sutiksi tatuiruotą žmogų, kuris be klaidų parašytų bent keletą žodžių. Tiesa, vieną kartą teko susidurti su charizmatišku tatuiruočių meistru Giedriumi, kuris netoli Pilies gatvės (berods, Literatų gatvėje) yra įkūręs tatuiruočių saloną). Šiltąją dalį metų su šeima jis gyvena Lietuvoje, įspūdingoje jaukioje sodyboje ant Neries kranto, kurią galima pasiekti tik ilgai vingiuojant miško keliukais, o prasidedant darganoms, išvyksta į Ekvadorą, kuriame yra pasodinęs raudonmedžio giraitę (kaip investiciją). Vedėme jo dukros gimtadienio šventę minėtoje sodyboje. Giedriaus laisvės pojūčio galėtų pavydėti bet koks paukštis. Šventės pabaigoje, kai visi jau atsipliuškenome Neryje, jis su vaikais pačiupęs maišų tekinas pasileido skinti obuolių į gretimą sodybą, vėliau spaudė sultis, o tortą visiems mažiesiems šventės dalyviams leido nuo viso gabalo gnybti letenomis, kaip kam patinka… Nors ir tatuiruotas nuo ausų iki padų, bet įdomi asmenybė, įdomu pasišnekučiuoti įvairiomis temomis… Visgi būna išimčių.
O bukosios inerciškosios masės atstovai neretai kvankteli tiek, kad tatuiruotėmis it pigiais tapetais neskoningai nukloja visą savo kūną… Tuomet tyčia vaikšto kone nuogi po parduotuves, barus ir kitas viešas vietas. Žiūrėkite, čia aš! Štai, va toks! Gražus, ane? Nieko tokio, gražūs smirdės grabuose su visomis tatuiruotėmis. Tiek estetikos. Tiek plastmasinio aukso analfabetams. Krasota! Moskva! Rosssssssija! Varšava! Fuflo! Tokie dirgikliai kamuoja, žvelgiant į iš įvairių šalių subildėjusius buivolus paplūdimyje, kai turi per daug laisvo laiko.
Visomis keturiomis už išimtis!

***

Kita reikalo pusė. Paradoksas: jei įvyktų kokia nors stichinė nelaimė, žiaurus karas, kataklizmas ar panašiai, gali taip nutikti, jog būtent tasai buivolas ar buivolė tatuiruotomis savo krūtinėmis užstos tave ir išgelbės gyvybę, kai tuo metu visi įsivaizduojamojo tavojo rato (aplinkračio) „menininkai“, (pseudo)intelektualai, (pseudo)inteligentai prisišlapinę į kelnaites skuos į krūmus. Nors, žinoma, nebūtinai. Gali nutikti visaip, todėl vos tik pernelyg pasineši į vienpusiškumus, kažkas iš viršaus kerta lazda per kuprą, per galvą, per visus moralizavimus ir išvedžiojimus.

***

Bet štai, vis gausėjant poilsiautojų, atsiranda ir tokių, kuriems jau niekas nebepadės. Prisiliuobė vienas lenkas, išlindo į balkoną su sėbrais, užsileido šarmankę, iš kurios visu garsu sklinda kažkoks pšekiškas šūdhiphopis, ir kad mosuoja rankomis, kad mosuoja, kad rėkia, kad staugia iš visų vidurių gelmės… Nepaisant fakto, jog visur aplinkui – kiti poilsiautojai. Prieašais mus, maždaug už 50-ties metrų.
Demonstratyviai susmeigiam į jį ledinius žvilgsnius, o girta makaka, lyg tai pastebėjusi išplaukusiomis raudės akimis, iš kažkur išsitraukia į vyrišką lytinį organą panašią pripučiamą pūslę ir patenkintas mosuoja mūsų pusėn, mosuoja, mosuoja… Put your hands up in the air, put your hands up in the air, put your hands up in the air!
Per daug dėmesio makakai, per daug, todėl nusisukame, o lenkiškam šūdhiphopiui tebesrūvant į visas puses, prisprogęs primatas toliau sau sklaidosi su pripučiamu guminiu bybiu, atleiskite už pernelyg švelnų pasakymą. Ko tik neprisižiūrėsi Bulgarijoje!
Po tokio ekskliuzyvinio pasirodymo balkone makaka kažin kur prapuolė keletą dienų – matyt nuvirto į komą. Vėliau buvo pastebėtas prie baseino, su ta pačia plyšaujančia šarmanke ir su gumine „dirigento lazda“ kažkam įnirtingai diriguojantis: jėden, dva, tčy, jėden, dva, tčy, jėden, dva, tčy...

***

Pasaulį išgelbės tik badmintonas ir Sapnų karalienė Pilnatis.
N.L.

BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą