2018 m. liepos 29 d., sekmadienis

Bulgarijos dienoraščiai (13/14). Do svidanja!

2018 m. liepos 28 d., šeštadienis

Visai išpilnėjusį mėnulį kažkas staiga pakando (kaip ir mūsų atostogas). Kažin kokia klastinga ir išbadėjusi dangiškoji lapė. Turbūt. Svarbu, kad visai neprarytų.
Iki skrydžio atgalios liko keletas dienų.

Šiek tiek nukrapnojus lietui, jūrą apsižergė vaivorykštė. Tai greičiausiai buvo vaivorykštės spindėjimo pasaulio rekordas – iš padangės ji neprapuolė turbūt gerą valandą. Žmonės jūroje maudėsi tarytumei po spalvotu tiltu. Under the bridge.
Niekas tos pilnaties, pasirodo, nepakando! Gal tik šiaip vakar koks debesėlis naktį pridengė padangių satelitinės lėkštės gėdą...
Neveltui Nesebare baro šeimininkei palinkėjau laimingų Naujųjų metų! Prieš užmiegant, Elenitėje tamsą ėmė draskyti nesiliaujantys saliutai.

2018 m. liepos 29 d., sekmadienis

Antai prieš keletą dienų, grįžtant iš Nesebaro į Elenitę, kažkur pusiaukelėje mieste autobusas kažin kodėl sustojo įprastoje stotelėje ir geras penkias minutes nepajudėjo iš vietos. Ėmėme žvalgytis, kas nutiko. Dorotėjai pavyko užmatyti priežastį – pasirodo, konduktorė nusprendė stotelėje parūkyti! Tik tiek.
Kaip galima būtų apibendrinti šią kelionę į Bulgariją? Vis neapleidžia kažin koks dviprasmiškas įspūdis. Lyg viskas puiku, tačiau lyg ir nevisai. Grybštelėjome tik turistinį pajūrio pakraštį. To tikrai nepakanka, norint geriau suprasti, pajausti visumą. Susirankiojome šiokius tokius šalies atspindžius, šiokius tokius saulės zuikučius.
Žvelgiant pro autobuso langą, turbūt klaikiausiai atrodė Sunny Beach vietovė – šaršalų šaršalas, fufliatinos sostinė. Širdims ir pėdoms labiausiai patiko Nesebaras. Kelionė į Sozopolį šiek tiek nuvylė, bet tai lėmė tam tikros aplinkybės ir kelionės pobūdžio niuansai, skubotumas.
Ar norėtume kada nors grįžti į Bulgariją? Vargu. Yra ir taip kur keliauti... Nebent kaip nors netikėtai susidėliotų atostogų planai. Ar norėtume kada nors grįžti į pernai automobiliu aplankytą Kroatiją? Taip, žinoma! Ar rekomenduotume Elenitės kurortinio miestelio „Andalucia complex“ apartamentus geriausiems draugams? Taip, tikrai. Liftu – tiesiai į Juodąją jūrą. Vienas niuansas – mūsų apartamentų pakrantėje niekur nėra tualetų ir persirengimo kabinų. Visi myža jūron. Ji dėl to patenkinta žydi. Nevisada, žinoma. Ypač tada, kai vanduo įšyla iki koktumo.
Elenitė būtų dar nuostabesnė, jei kas nors iš jos iškirptų tą dalį, kurioje kalnais riogso fuflovos, todėl ir itin paklausios, kiniškos prekės (kiekvienam pagal savą mentalitetą), aptriušusios karuselės ir jas lydinti agresyvi vandalų vėmalų muzika…
Jei mostelėjęs burtų lazdele visa tai, kas nors panaikintų, čionai greičiausiai neliktų ir didelės dalies kinišku šlamštu ir plastmasiniu auksu pasidabinusių prakutusių kolūkiečių iš Rusijos, Lenkijos, Lietuvos ir kitų panašių kraštų. Viskas čia amžiais liks kaip ir yra, nes tai apsimoka. Tiesa, į šurmuliuojančiąją Elenitės dalį nekišant nosių, gali susidaryti visai net ir puikus įspūdis. Kam ko reikia…
Griaustinis. Lietus.
Rytoj 11.30 val. jau užsakyta transporto priemonė į Varną. Kar kar kar. Išskrendame! Už privatų pervežimą, beje, lupa iš širdies – 70 eurų. Do svidanja!

P.S. Jeigu kas nors galvoja, kad liepos pabaigoje Elenitėje pasimėgaus vaisiais, geriau taip nebegalvokite. Įsigyti jų čia galima tik „ALDO“ prekybos centre. Persikai, abrikosai kieti kaip akmenys, o dėl arbūzų – bent jau mums papuolė gaivus ir saldut saldutėlis. Vaisių ir daržovių Bulgarijoje turbūt reikėtų ieškoti šiek tiek vėliau ir visai kitur.

Pakeliui į Varnos oro uostą:
Vaizdo įrašas (Play spausti 2 kartus):
O pačioje Varnoje iš Bulgarijos mus tiesiogine žodžio prasme išplovė vasariška liūtis… Vaizdo įrašai (Play spausti 2 kartus):
Do svidanja!

Nerijus Laurinavičius

Gal kada nors BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno…

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą