2018 m. birželio 26 d., antradienis

Šlavėnų dienoraščiai (1). Trileris, ne gyvenimas!

Jau trečia diena tupime Šlavėnų kaime, Anykščių rajone. Gandrai tupi ir mes tupime. Viskas čia labai paprasta – pasižiūri pro šimtametės trobos langą: trys karvės lėtai atrajoja žolę, draugiška šunelė Čita guli palei slenkstį, o virš seno žilvičio gandrų šeimyna susisukusi lizdą. Neseniai iškastas tvenkinys kiek dešiniau gandralizdžio ir platus laukų bei miškų horizontas.
Gandriukai dar neskraido, juos prižiūri ilgasnapiai tėvai. Po Joninių gerokai nulijo. Seniai nebūta lietaus, birželis karštas kaip reta. Toks tad realizmas palei miestietiškas nosis. Ko daugiau reikia…
Karvės apskritai yra ramybės įsikūnijimai. Jei kas paprašytų nupiešti ramybę, neabejodamas nutepliočiau karvę. Traškantį žolės rupšnojimą, tą procesą, kai aštriu liežuviu nuo žemės atplėšiama žaluma, prilyginčiau žarijų spragsėjimui židinyje žiemą. Klausyčiaus ir klausyčiaus. Taip iš pašaknų, iš pažemio, iš juodumos karvės liežuviais į pasaulį stiebiasi pienas.

Vulkanas, ne gyvenimas! O, atrodo, niekas nevyksta. Gandrų šeima net apie Pasaulio futbolo čempionatą, kuris dabar įsibėgėjęs Rusijoje, turbūt nieko nėra girdėjusi. Gal ta proga šunelė Čita, vos tik mums atvykus, iš vaikų atėmė kamuolį ir kažkur nunešusi jį paslėpė. Įvartis. Ne, ne šuo labai didelis, kad apžiotų kamuolį, o kamuolys toks atsilaupėlis, jog gali įsikąsti už bet kurios atplaišos ir gabenti kur tik nori. Tokį kamuolį net ir katinas būtų paslėpęs. Net ir pelė būtų nuvilkusi… Iki šiol nerandam.
Į kairę ausį gieda gaidžiai, į dešinę zvimbia musė. Kaipgi čia niekas nevyksta?! Iš visų pusių čirškia, tarška, spirga paukščiai. It lašiniai keptuvėje. Nevyksta! Čia tikras trileris. Gamta yra trileris, o ne Lietuvos kino studijos filmas.
Užvakar vaikai pirmą kartą gyvenime tampė karvės spenius. Išmaniųjų technologijų laikais! Tryško balta srovė į kibirėlį, putojo žolė po reinkarnacijos, o karvė šūdina uodega muses vaikė... Nevyksta! Aš jums duosiu nevyksta! Paskui geraširdė Audronė, karvių šeimininkė, perkošė pieną ir davė jauniesiems melžėjams gerti dar šiltą su sausainiais. Ir karvės patenkintos, ir vaikai laimingi.
Viena žalmargė net įsigudrino neprinokusius obuoliukus nuo obels skabyti ir treškinti juos juodu liežuviu it reišutus. Tiesa, sunkiai jai sekėsi pasiekti rūgštųjį desertą, bet kartais pavykdavo. „Mūūūūūūūūūūū, mūūūūūūū...“, – protarpiais užbliauna papingi ramybės įsikūnijimai, vos tik nujautę, kad tuoj atvyks Audronė išlengvinti jų tešmenų. O paskui vėl viskas iš pradžių. Ir taip daugybę metų pasaulis yra apkvaišęs pats nuo savęs. Ir miestai, ir kaimai verda savo sultyse.
Begurkšnojant kavą besedkoje (kaip ją būtų galima pavadinti lietuviškai – gal kalbinukė?), viena iš karvių, viena iš trijų seserų (beveik Čechovas, beveik jo sodyba Melichove!), ėmė bliauti tiesiai į dešinę ausį – neva, labas rytas, štai ir aš... Gal gali nuskinti keletą obuoliukų nuo obels, būk geras...
Čia jau nebe trileris, čia jau stebuklinės pasakos prasidėjo! Nuraškau nuo šakos kelis graikinio riešuto dydžio obuolius ir dedu juos ant karvės liežuvio. Trekšt, triokšt... Mūūūūūūūūūūūū!!! Mū... „Ačiū“, – sako karvė ir taip aplaižo delną, kad berašant visa tai tušinukas prilimpa prie pirštų. Nevyksta! Klijai, ne gyvenimas!
Dabar trys karvės, trys seserys, su visom savo karviškom pjesėm toliau į laukus atsitraukė, ganosi gerokai už tvenkinio. Jei taip ir toliau, tai turbūt kitą rytą už nuraškytus obuoliukus žalmargė pasiūlys tris norus susigalvoti. Reikia būti pasiruošusiam. Gal pavyks ką nors susapnuoti...
Beje, miegame mes 1923 metų statybos troboje, čia kažkada buvusios Šlavėnų pagrindinės mokyklos klasėje. Kas gali čionai sapnuotis per pilnatį? Pilnai prirašyta lenta, skaičiai, nosinės raidės? Mokytojo lazdelė? Būdavo juk tokios? Parodyti kokį nors pasaulio kraštą žemėlapyje, pabaksnoti į klaidą arba... užvažiuoti per nagus? Mokytojas be lazdelės – tas pats kaip dirigentas be batutos. Galima sapnuoti šaltą gūdžią žiemą, kai už beveik užpustyto trobos-mokyklos lango šėlsta pūga, o klasėje kūrenasi krosnis... Tėra tik dabartis ir nieko daugiau. Šerkšno išraižyti stiklai, mokytoja, pasakojanti apie kažkokią Australiją ir jos kengūras... Nėra ateities, nėra skausmo, nėra išsiskyrimo kartėlio. Tik dabartis. Kaip ir dabar dviračiais aplink buvusią mokyklą važinėjantys vaikai, po kone šimto metų...
Birželis. Šiek tiek po Joninių, kai naktis nepastebimai į savo ranką ima batutą ir lėtai pradeda diriguoti dienai, kasdien vagiliškai iš jos atsirėždama gabalėlį laiko. Dar nepastebimai, visai nepastebimai. Tačiau viskas gi prasideda nuo nepastebimų dalykų. Iš gandralizdžio protarpiais kyšteli gandriukų galvutės. Tėvukai kažkur pasiplovė. Gal į kopūstų laukus? Saulėje spindi juodieji serbentai. Šunelė Čita prisiplojusi prie žemės snaudžia pavėsyje. Lėtai kilnojasi šuniški plaučiai, jokio nerimo. Pasaka, ne gyvenimas! Aš jums duosiu „nieko nevyksta“!
Greitai turbūt vyksime į greta esantį „Labirintų parką“. Netrukus ir Vilniun... Gal kada nors sugrįšime. Parskridęs gandras kalena snapu.
BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno.

N.L.
2018-06-26

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą