2017 m. liepos 17 d., pirmadienis

Kroatijos beieškant (9). Apie dramblius šalia bėgių, apie Budos miestą Vengrijoje ir apie „žuvies kaulą“ Slovakijoje

2017 m. liepos 17 d., pirmadienis

Vengrų kalbos pamokėlė

Balatonas išaušus:
Labas rytas. Šiandien bandysime pasiekti Budapeštą, įveikti likusią Vengriją, kirsti visą Slovakiją ir atsidurti vieną kartą jau apsikiaulinusioje Krokuvoje.
Visgi Balatono kempingas tikrai tvarkingas ir su visa būtina infrastruktūra. Sumokėjome ne 30, o 25 eurus, įskaitant miesto pagalvės mokestį. Priimamojo administratorė paprašyta ant lapelio mielai sutiko užrašyti kelis pagrindinius vengriškus žodžius:

Jó napot – laba diena;
Köszönöm – ačiū;
Viszlát – viso gero / iki pasimatymo.


Köszönöm, viszlát Balaton! O paskui sutikome… dramblį!
Besiganantį šalia geležinkelio bėgių. Čia bazuojasi cirkas. Kokios mažos dramblio akys, lyginant su jo gabaritais!
Beveik kaip iš mūsų spektaklio „Afrika“.
Yra čionai ir zebrų, besibičiuliaujančių su kupranugariais.
Viena lama, pastebėjusi nekviestus svečius, pašoko ant kojų ir puolė į mus kaip uoli policininkė. Gerai, kad dar asmens dokumentų nepaprašė.
O tokių puikiai prižiūrėtų ir atpenėtų žirgų nepamenu ar kada nors gyvenime teko regėti!..
Dredų dredai, kasų kasos…
Sapnų gaudyklės.
Judita sako, kad arkliai (žirgai) yra patys gražiausi sutvėrimai pasaulyje.

Budos miestas Vengrijoje

Palikę užnugaryje Šiofoką, pasileidome Budapešto link. Nors ir buvo pagundų, pasižadėjome į Vengrijos sostinę šį kartą neužsukti. Pakeliui klausėmės beprotiško vengriško radijo. Ši šalis palaipsniui smelkėsi man į širdį ir ėmė kuo toliau, tuo labiau patikti. Prieš Budapeštą vėrėsi spalvingos kalvos. Įdomu, gal Buda-peštas yra Budos miestas? Ar peštas Buda (šiek tiek apipešiotas)? Kaip ten bebūtų, sostinė nepastebimai mus susiurbė į save. Tikrai nepamatėme daug, bet, išsimušę iš tiesaus kelio, turbūt perskrodėme visą miestą ir dar sugebėjome pasiklysti.
Nuo didelio tilto per Dunojų akies krašteliu išvydome įspūdingą Budapešto panoramą. Eismas nebuvo itin intensyvus. Gal visi išsivažinėję atostogų? Nepatikėsite, Budapešte yra… dėvėtų rūbų parduotuvė „HUMANA“!
Nusprendusi, kad savo jėgomis iš sostinės neišsikapstysime, Judita telefone įjungė navigaciją ir „kalbančios moteriškės“ mandagiai paprašė „dovanoti“ kelią į miestuką Vac (į Vaciuko miestuką?). Moteriškė mielai sutiko ir nedelsdama ėmė diriguoti paradui. Vaciuko miestukas navigacijos moteriškei, matyt, taip apsuko galvelę, kad ji mus iš Budapešto „išspyrė“ pro kažkokias paslaptingas atsargines duris. Taip „išspyrė“, jog paskui greičiausiai sukorėme papildomus 100 kilometrų, kol išsivadavome iš Vengrijos. Navigacinė ledi, kurios niekada negraužia jokia sąžinė, išlaisvinusi iš sostinės gniaužtų, visgi sugebėjo teisingai įstatyti į vėžes, vedančias Vac (Vaciuko) miestuko link. Ir tada… įkvėpusi paskutinį gurkšnį budapeštiško oro, iškilmingai numirė Juditos rankose kartu su vėl išsikrovusiu mobiliuoju telefonu.

MARCO ir stebuklingas voverės šuolis

Tiesą sakant, ant laikinai amžinąjį atilsį navigacijos per daug nesupykome, nes „dovanotas“ kelias buvo išties įstabus. Beveik Panemunės keliai, apie kuriuos nesąmoningai užsiminiau pačioje šių užrašų pradžioje.
Beje, vos išsikvėpus navigacijai, visą kelionę mus lydintis Aukščiausiasis iš karto pagalbon atsiuntė… Marco. Pagyvenęs slovakas, vos degalinėje užsipylęs degalų, pasisiūlė mums parodyti kelią beveik iki pat pasienio. Ne vieną kilometrą važiavome paskui jo dviratį primenantį automobilį „Smart“. Spėjome, kad geradario vardas – Marco, nes valstybiniame numeryje su SK žyma (Slovakija) puikuojasi ne skaičiai, o 5 didžiosios raidės: MARCO. Taigi, Marco rodė mums kelią atsargiai, neskubėdamas, pristabdydamas ir vis palaukdamas, kad pernelyg neatsiliktume. Jis buvo tarsi ką tik numirusios navigacijos reinkarnacija. Maždaug po 20 minučių Marco pasuko kairėn, prieš tai (sustojus) nurodė toliau judėti tiesiai.
Maži miestukai, kaimeliai, bažnytkaimiai palei upę, kurios pavadinimo nė nežinome. Laukų begalinės platybės, uolos horizonte… Kartais pasijausdavome lyg sugrįžę Lietuvon. Kelias, atrodė, niekada nesibaigs. Bet tai buvo tokia kelionė, kuri atpalaiduoja visus įsitempusius raumenis. Išskyrus tą atvejį, kai visi raumenys įsitempė, mažam voveriukui puolus tiesiai po mūsų automobilio ratais. Stebuklingai jis išliko gyvas, sugebėjo kažin kaip išsisukti, o po akimirkos galinio vaizdo veidrodėlyje pastebėjau, kaip nušuoliavo toliau savo keliais lyg niekur nieko.

Slovakija

Galiausiais įvažiavome į patį Jo dididenybę Vengrijos-Slovakijos pasienį. Septintoji šalis, į kurią per antrąją kelionės savaitę įsibrauname – Slovakija. Ir nė vienoje iš tų septynių šalių nebuvo taip, kad degalinėse ar kavinėse neskambėtų kaip paukščių gripas staiga išplitusi lėkštoji paaugliškoji tralialiuška „Despacito“. Bet vaikams ji laaaaaaaaaaabai patinka...
Slovakijoje nėra valiutinio išbandymo – jau įvestas euras. Lygumas palaipsniui keičia aukštumos, uolos ir net kalnai. Juditai sakau: „Pažiūrėk, kaip čionai gražu!“ O ji skeptiškai vėpso kažkur pro šalį ir rėžia atgal: „Po Kroatijos tu man neaiškink, kas yra gražu!“ Suprask, taip įsimylėjo Kroatiją, kad nė akies krašteliu nesižvalgo į Slovakiją ar kitas kokias nors slovėnijas.
Kalnai nematė! Judame Zvoleno link. Nuo jo jau ne taip toli Slovakijos viduryje įsitaisiusi Banska Bistrica. Dar šiek tiek už jos nusprendėme nebesiveržti į Krokuvą. Ne kažin kiek tenuvažiavome šią dieną – vos apie 350 kilometrų (vakar – apie 450). Vadinasi, po kelių dienų kelionės esame tik pusiaukelėje. Rytoj teks nudobti visą Lenkiją (ir dar Slovakijos gabaliuką), o dabar stojame pasižvalgyti nakvynės šalia kelio tarp uolų dunksančiuose namuose.

Apie žuvies kaulą
  
Su namų šeimininku susišneku rusiškai, paprašo 15 eurų už asmenį, visiems kainuotų 60 eurų, 10 eurų nusideriu ir erdvaus kambario palėpėje raktai mūsų. Šeimininkas konkretus ir santūrus. Diena, prasidėjusi drambliais, zebrais, lamomis, kupranugariais ir žirgais, baigiasi dideliu juodu šunimi ir dviem mažais baltais kačiukais.
Šuo draugiškas, vizgina uodegą, bet dešros gabalėlį prarijo santūriai (matyt, panašus į savo šeimininką). Po kurio laiko nosį iškišo ir namų šeimininkė. Tai buvo tokio tipo žmogus, kuris iš karto kaip žuvies kaulas nemaloniai įstringa gerklėje. Povyza, veido suraukimas, bylojimas visa esybe: „Ir ko jūs čia atsivilkote su tais dviem vaikais vėlai vakare!..“ Žinoma, mūsų vaikai ne saldainiukai – ekspresyvūs ir judrūs, be to, kelionėje nuolat priversti sėdėti mašinoje, tad papuolę į gyvūnų apsuptį truputį atkuto, tačiau pernelyg nešūkaliojo.
Betgi šeimininkė-žuvies kaulas (visiška laikinųjų namų Kroatijoje šeimininkės Nives priešingybė) iš karto atėjo pasakyti, jog pakelės troboje yra kitas svečias, anglas, „atjojęs“ ant „Harley Davidson“. Reikia, kad būtų tylu. Mes ir patys jau ketinome eiti miegoti. O kol anglas ilsisi, įsiamžiname šalia jo plieninio žirgo.
Manau, kad Juditai tas „žirgas“ labiau tinka nei anglui. Nors anglo dar nemačiau. Gal ir nepamatysiu.
Tyla yra tyla, tačiau žuvies kaului norėtųsi pasakyti: „Jei netenkina klientai su vaikais, nepriimk. Užsiklijuok apvalų lipduką raudonais apvadais ir raudonu brūkšniu perbrauktais vaikų siluetais“. Nes for fuck‘s sake – mes už trečdalį paros mokame 50 eurų!
Kartais geriems ir santūriems vyrams tenka nelaimė gyventi su... žuvies kaulais. Ką padarysi. Patys rinkosi. O gal žuvies kaulai išsirinko? Gi sakoma, kad iš tikrųjų moterys renkasi vyrus. Na, čia tuo fiziologiniu atžvilgiu, sveikų stiprių palikuonių užveisimo tikslais, kaip gyvūnijos pasaulyje. Nori nenori, visas gyvūnijos pasaulis regimai ar neregimai reiškiasi mumyse, kad ir kokiais dvasingais mėgintų kas apsimesti...
Santūrusis tylusis namų šeimininkas iš narvelio ištraukė baltąjį kačiuką ir pakvietė vaikus jį paglostyti. Paskui gražiai užsiminė apie Tylos režimą (turbūt žuvies kaulas prisakė). Bet jo pastaba buvo visai nežeidžianti ir suprantama.
Tebūnie tyla! Labos nakties.

N.L.

BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno...



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą