2018 m. liepos 18 d., trečiadienis

Bulgarijos dienoraščiai (3). Tariamas badmintonas

2018 m. liepos 18 d., trečiadienis

Elenitėje pakilo vėjas. Ypač tai supranti, jei bandai žaisti badmintoną. Išmušti „bobutę“ keturis ar penkis kartus – mission impossible. Taip ir nepadarę to su Judita nusprendėme, kad į šį reikalą reikėtų pažvelgti teatrališkai, todėl metėme „bobutę“ į šoną ir ėmėme vaizduoti, kad atmušame tariamą, nematomą „bobutę“. Iš šalies žvelgiant, tai atrodė ganėtinai komiškai ir aplinkiniams sukėlė nemažai juoko. Tariamas žaidimas, iliuzija. Gyvenimas kažkuo panašus į badmintoną.

Kažkur Elenitėje pastebėtas ir šių eilučių autorius… Kuo ne debilas?
Apskritai ši vietovė labai kontrastinga. Mūsų apartamentų langai žvelgia į jūrą – šioje pusėje viskas ganėtinai ramu, o štai kitoje pastato pusėje verda šūdinas palanginis marmalas – ten ir pasibjaurėtina muzika stūgaujantys atrakcionai, ir kinišku šlamštu užverstos gatvių lentynos, ir tarp viso to šmirinėjantys dykinėjimo dvasios apsėsti poilsiautojai. Į daugumą iš jų žiūrint sunku net patikėti, kad savo noru žmogus galėtų taip apsirengti.
Visi lupa pinigus, kaip kas išmano: vienas bulgaras šeria delnu poniui per snukį, kad tas greičiau pajudėtų ir iš vieno gatvės galo į kitą pajodintų ant kupros užkrautą vaiką.
Mažasis žirgelis vos velka kojas, tačiau bulgarui nusišvilpt – jam reikia levų. Būtų gerai bent kartais juos sukeisti vietomis.
Palei pagrindinius gatvės vartus išstatyti akvariumai, į kuriuos prileista mailiaus, o už pinigėlį gali į juos merkti kojas ir mėgautis „Fish SPA“ malonumais – žuvelės snukučiais baksnoja blauzdas, pėdas. Vanduo ganėtinai šiltas. Žmogus kaip įmanydamas priverčia gamtą jam atidirbti!
Per pietus prisėdame „White bar“ kavinėje, kurioje pridėtinę vertę kuria skambanti puiki muzika (džiazas ir pan.).
Tiesa, vakare į šią kavinę ateina bulgaras muzikantas, kuris pasijungia savo joniką ir ima barškinti a la 80-ųjų hitus, kartkartėmis pabliaudamas kažką bulgariškai. Vieną kartą vos nepakratė kojų – ėmė keletą minučių springti ir kosėti į mikrofoną. Nepaisant to, kažin kodėl aparatūros neatjungė.
Viskas būtų gal ir nieko, tik štai bėda ta, kad iš kitos pusės į kavinę braunasi košmariški atrakcionų garsai, o kai tai susilieja su bulgaro muzikanto dainomis, galvas ima spausti klaiki kakofonija.
Maistas padorus ir valgomas, išskyrus picas (jų niekada nelaikiau maistu), bokalas alaus kaštuoja 1,20-1,40 euro. Už 15 eurų gali papietauti du suaugusieji ir du vaikai. Mėgstama padauginti Balkanų regionui būdingų prieskonių. Ragavome midijų, kurios nebuvo tokios gardžios, kokiomis pernai mus netoli Siklių gatvės įsikūrusiame restorane vaišino vienas bičiulis indas. Kol kas tiek kulinarijos. Vėliau gal reikės išbandyti kažko nacionalinio, bulgariško. Sklando kalbos, kad jų maistas puikus.
„ALDO“ parduotuvėje dauguma pagrindinių produktų (duona, jogurtai, mėsos gaminiai ir kt.) ganėtinai klaikūs, kainos panašios kaip ir Lietuvoje, kai kas brangiau, kai kas pigiau, gan brangios alyvuogės, tačiau stebina įvairiausių padažų, tomatų, lečų bei sūrių pasirinkimas. Daržoves ir vaisius reikia pirkti kitur, nes jei pirksite iš prekybcentrio, patirsite jų baisumą. Alaus kaina parduotuvėje beveik tokia pati, kaip ir bare.
Bulgarai kažkaip turi suktis, nes degalai čia kainuoja tiek pat, kiek ir Lietuvoje, o minimalus atlyginimas tesiekia vos apie 250 eurų (taip teigė pirmąją dieną sutiktas jaunasis gidas). Kainos ne kurortuose, neabejotinai, yra gerokai mažesnės.
Vaikai į viską žvelgia kur kas paprasčiau. Taip ir reikia. Šokame į atrakcionus. Video – „Play“ spausti 2 kartus:
Kadangi Dorotėja pastaruoju metu itin domisi gimnastika, – savarankiškai išmoko padaryti virvutę, špagatą, tiltelį, atsilošiant iš stovimos pozicijos, – tai ją pakabinome ant virvių, kažkur netoli sparčiai temstančios Elenitės žibintų. Video – „Play“ spausti 2 kartus:
Šuolių kuratorius, skirtingai nei jo kolegos greta, pluša iš širdies, todėl prie jo lūkuriuoja nusidriekusi eilutė. Kartais jis jau atrodo pavargęs, permirkęs prakaitu, o kartais staiga atkunta – ima ploti katučių į skambančios baisios muzikos ritmą, šokti. Betgi paaiškinkite man, neišprusėliui, kas turi nutikti žmogui, kad jis kaip muzikinį foną paleistų „Vosemnadcat mnė užė...“??!
Turbūt turi nutikti Bulgarijos kurortas, prisotintas rusų turistų. Gerai, kad visa tai vyksta kitoje viešbučio pusėje ir pas mus viso to visai nesigirdi. Užuojauta tiems, kurių langai ir balkonai žvelgia į atrakcionų parko pusę. Nenustebčiau, jeigu jiems visa tai patinka. Kiekvienam savo.
Dieną užbaigiame maudynėmis tamsioje Juodojoje jūroje, kuri greičiausiai yra Nakties sesuo ar bent jau pusseserė.
N.L.

BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą