2018 m. liepos 23 d., pirmadienis

Bulgarijos dienoraščiai (8). Sozopolis: neikit, vaikai, su turistais, vaikai…

2018 m. liepos 23 d., pirmadienis

Po langais viešbučio darbuotoja rankioja vėjo išvartytus gultus. Kylanti saulė it apklotą bando nusispardyti aplipusius debesis. O mes su kava kylame dienos kelionei į Pomorijė, į Sozopolį ir į Burgasą.
Pilnas autobusas prigūžėjo lenkų, įlipo ir šiek tiek rusų, o Saulėtame krante – keletas susiraukusių lietuvių. Saulei vis nesisekė prasimušti į eterį, nuotaikos gerokai pabjuro. Į mikrofoną be atokvėpio rusų ir lenkų kalbomis tekstą pylė valdiškas apvalainas gidas, kuris mokėjo ir keletą nuolatos taikomų šabloninių šposų, kaip antai: „Labas rytas, ar nevalgėte pusryčių, kad visi tokie paniurę?..“ „Voo, voo, voooo“, – kaip atsakymą atbliovė kumpanosiai lenkų mužikai, kaklus apsikarstę nykščio storumo grandinėmis. „Pšš, pšš, pš, pš, pš, pš“, – šnabždėjosi jų plastmasiniu auksu spindinčios žmonos-varšavkės.

Autobusas įsuko į kelią, kuris šiaurėje siekia Rumuniją, o pietuose – driekiasi Konstantinopolio, atleiskite, Stambulo link. Iki šio miesto, remiantis patikslintais duomenimis – apie 340 kilometrų.
Pirmasis sustojimas – Pomorijė miestelyje esantis ortodoksų Šv. Georgijaus vienuolynas. Legenda pasakoja, kad kadaise vienas labai turtingas turkų sultonas čia augino vynuogynus ir baisiai susirgo. Tada jam prisisapnavo Šv. Georgijus ir pranešė, kad po tam tikru akmeniu slepiasi šaltinis, kurio vandens atsigėrus, liga pasitrauks. Turkų sultonas pakirdęs nuskubėjo prie sapne nurodytos vietos, nukėlęs akmenį rado šaltinį, atsigėrė ir pasveiko. Apstulbintas tokio stebuklo, išsižadėjo islamo ir priėmė rytų krikščionybę. Visas savo žemes ir vynuogynus padovanojo Bulgarijai, o dabar yra laikomas šios šalies šventuoju. Štai tokia pasakaitė su laiminga pabaiga (happy-end). Vienuolynas kaip vienuolynas, nieko ypatingo.
Turistų bandų žioplinėjimui. Dėl tam tikrų sumetimų įpuolę į turistų grupę dar kartą suvokiame, koks apgailėtinas debilizmas yra slankioti su turistų mase, todėl visais įmanomais būdais bandėme pasprukti tai kairėn, tai dešinėn. Lyg į brakonieriaus tinklą papuolusios žuvys. Į mūsų kančias nekreipdamos dėmesio medelių šakos lūžta nuo nokstančių slyvų svorio.
Vienuoliai čia augina daržoves, paukščius ir dar bala žino ką. Vieną turistų grupę keičia kita. Non-stop. Net Kristus ikonoje turbūt nespėja atsidusti. Galėtų paimti lazdą ir visus išvaikyti kibeni feni. Visus plastmasiniu auksu pasipuošusius galvijus ir galvijas. Bet ne, taip negalima, šita buka masė – pajamų šaltinis. Nevalia! Prekiauja savo „mediniais“ kryželiais, kuriuos išlupęs iš polietileno pakuotės supranti, kad tai – pigiausia kiniška plastmasė. Turbūt pasirašė sutartį su kinais. Ne, čia ne nuodėmė šitaip apipisinėti, plastmasinio aukso garbintojams – būtent to ir reikia! Bet blogiausia tai, kad jie tyčia kryželius įpakuoja į polietileną, kad negalėtumei pačiupinėti, kad manytumei, jog perki medžio dirbinį. Jei prekiautų kokybiškom prekėm, kainuotų brangiau, mažiau pirktų. Čigonai ortodoksai gudrauja. Judita tokį kryželį nusipirko, išlupo iš pakuotės, tasai gavo šiek tiek drėgmės ir nusiplovė Kristus su visais ornamentais. Nieko panašaus neteko regėti, pavyzdžiui, Sakartvele. Iki šiol nešioju gal prieš ketverius metus pirktą kryželį – kaip naujas.
Tiek to, važiuojame toliau. Burgaso, ketvirto pagal dydį Bulgarijos miesto, kryptimi. Apvalainas gidas vis pasakoja bulgarų istoriją. Bulgarai kadaise išgyveno idealizmo laikotarpį (Aukso amžių), kai šalis driekėsi iki trijų jūrų, kai jiems priklausė dabartinės Makedonijos, Rumunijos ir Graikijos žemės. Bulgarai kentė ir graikų, ir turkų (net 500 metų!) okupaciją, o tai turėjo įtakos ir jų tautinių drabužių stiliaus susiformavimui, ir papročiams, ir kulinarijai.
Tik štai, kai kalba pasisuka apie Antrąjį pasaulinį karą, tarp eilučių galima įskaityti čigonišką bulgarų suktumą. Iš pradžių Bulgarija buvo hitlerininkų sąjungininkė, tačiau, kai reikėjo siųsti karines pajėgas prieš sovietų armiją, tuometinis Bulgarijos vadovas kažin kaip išsisuko ir nepasiuntė savo karių. Lyg norėdamas įsiteikti rusų turistams, apvalainas gidas primygtinai pabrėžė, kad „mes prieš jus nekariavome“. Po tuometinio bulgarų vadovo gudrybių, Hitleris, tasai velnių velnias su siaurais ūsiukais, pasikvietė gudrautoją pas save į svečius, ir subtiliai papriekaištavo dėl Bulgarijos neuolumo (rumunai gi ir kiti puolė sovietus). Taip jie ir išsiskyrė švelniai apsižodžiavę. Tik štai, vos grįžęs į savo šalį, Bulgarijos vadovas netrukus užvertė kanopas. Šimtu procentų neįrodyta, bet manoma, kad velnio su siaurais ūsiukais šunauja Bulgarijos galvą nunuodijo. Raudonajai armijai braunantis Berlyno link, bulgarai pasinešė į sovietų pusę ir jau tapo jų sąjungininkais. Velnio su kur kas vešlesniais ūsais klapčiukais. Gidas raudonojo maro bacilas akivaizdžiai pavadino išvaduotojais, pabrėžė, kad pavarant hitlerininkus, kažkuriame mūšyje, kai bulgarai jau sulindo į raudoną sovietų kiaulės užpakalį, nežuvo nė vienas raudonasis kareivis. Tiesa, hitlerininkų mūšyje tebuvo tik keli šimtai. Pasakoju apytiksliai, ką girdėjau, iš atminties ir mėgindamas šiek tiek žvelgti tarp eilučių.
Dabar Bulgarija yra ir NATO, ir ES narė, demokratiniai procesai prasidėjo dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje. Šiems faktams gidas skiria įtartinai mažai dėmesio ir… staiga nutraukia pasakojimą. Gal jį išblaškė vos mums ant galvų nenutūpęs lėktuvas… Vaizdo medžiaga, Play spausti 2 kartus:
Pasakojimą nutraukia dar gal ir dėl to, kad pravažiavę ežerus kairėje ir dešinėje (vieno jų vanduo sūresnis už jūros vandenį), perskrodę pramoninį aptriušusį Burgasą (burgasas reiškia bokštą), kuriame galima rasti ir universitetų, pasiekiame visų išgirtą Sozopolį.
Oras sparčiai ima taisytis, kol galiausiai į dangų išrieda saulė! Paleidžia mus netoli uosto, drauge su gidu visi senamiesčiu keliaujame pirmosios lankytinos cerkvės pusėn.
Joje saugomos Jono Krikštytojo palaikų dalelės.
Palaipsniui įgundame vis labiau gudrauti – kol gidas rusų ir lenkų kalbomis kažką vapa, mes lendame šventovėn ir nesistumdydami alkūnėmis viską apžiūrime. Katinui nė motais.
Kai pirkome kelionę Elenitėje, pardavėjas žadėjo, kad Sozopolyje nebus tiek prekybininkų, kiek Nesebaro senamiestyje, kur viskas užgožta šmutkių. Iš tikrųjų čia viskas lygiai taip pat. Liežuvis visa tai vadinti karvašūdžiu nesiverčia, nes karvašūdis yra tūkstančius kartų vertingesnis. Štai visai savotiški šuniukai iš siūlų:
Tokiu principu galbūt galima būtų ką nors pagaminti ir mūsų teatrui vaikams.
Pasiplovę nuo grupės, aplankome dar keletą cerkvių, apžiūrime senojo miesto griuvėsius.
Sozopolis įkurtas VII amžiuje prieš Kristų ir yra vienas seniausių miestų visame regione, gal net Europoje. Sozopolis reiškia „išsigelbėjimą“. Pavadinimas graikiškos kilmės. Senovės Sozopolį įkūrė elinai. Jei kas nors nesidomi bažnyčiomis, sakytume, kad ekskursijos reperrtuaras skurdokas.
Paskui gidas tempia visą gaują... degustuoti vyno! „Dermova degustacija, dermova degustacija!“, – iš už kiekvieno kampo mus viliojo Nesebare. Ir čia panašiai. Niekas čia nedermova, viskas sutarta komerciniais motyvais, agentūros su vyno pardavėjais sudariusios sutartis. Lygiai taip pat Egipte gidai be sąžinės graužaties tampo turistus po kvepalų, papirusų ir kitokias parduotuves. Kaire net maištą spontaniškai esame sukėlę prieš kelionės organizatorius, kurie praradę bet kokį saiką, nuovoką ir prieš tai neįspėję, paklusnią turistų bandą vežė nuo vieno prekybos taško prie kito.
Tiesa, keturi skirtingų bulgariškų vynų šlakai buvo įstabūs. Turbūt parinko geriausius. Po to gali įsigyti patikusio vyno butelį ar daugiau. Tai buvo tarsi aperityvas prieš nuostabius pietus ant Juodosios jūros pakrantės kabančiame restorane.
Tik negalėjai pasirinkti mėsos patiekalo – turistams atsitiktine tvarka buvo patiekti trys skirtingi antrieji patiekalai. Nuo mūsų staliuko bulgarai padavėjai sąmoningai-nesąmoningai neatnešdami nusuko kelias porcijas sriubos. Desertai – gardūs gaivūs ledai. Bandelių likučiai atiteko akiplėšoms jūros sklandytojoms. Vaizdo medžiaga, Play spausti 2 kartus:
Keli rusiukai vaikai jas taip pavaišino, jog, atrodė, baltosios užsikimšusiomis žarnomis  ant raudonų asbesto stogų tuoj gulės aukštyn kojomis.
Po pietų turėjome apie pusantros valandos laisvo laiko. Į autobusą buvome griežtai paprašyti nevėluoti. Tad palandžiokime šiek tiek po senąjį Sozopolį.
Vėliau reziumuodami galėsime tvirtinti, kad savarankiška kelionė po Nesebarą mums žymiai labiau patiko. Nebuvome „pririšti“ prie bandos, tad ir laiko daugiau turėjome. Ir maudynėms, ir kitiems potyriams. Perfrazuojant vieną iš vaikystės animacinių filmų žinomą dainušką, plačiais plaučiais galima užbliauti: „Neikit, vaikai, su turistais, vaikai, neikit, ne…“.
Sugrįžę prie pirmosios aplankytos cerkvės, sutikome įdomų gatvės muzikantą, kuris sakė gyvenąs po atviru dangumi, o už keletą pinigėlių iš rankų pirštų ėmė formuoti širdeles.
Prie jo prisijungė ir Judita. Vaizdo medžiaga, Play spausti 2 kartus:
Į autobusą parkulniavome punktualiai ir jis iš karto pajudėjo iš vietos. Visų išgirtasis, abejingųjų nepaliekantis Sozopolis liko užnugaryje. O mus jis paliko šiek tiek abejingus. Gal dėl kelių prieš tai minėtų aplinkybių, gal dėl to, jog jau buvome anksčiau apsilankę Nesebare. Kadangi abi vietovės, abu pusiasaliai (iškyšuliai) kažkuo panašūs, stipresnį įspūdį pasiglemžė anksčiau aplankytas miestelis. Kiek kitaip viskas turbūt atrodytų ne sezono metu. Ne sezonas yra didžiulė palaima, gaila tik dėl to, kad negali maudytis jūroje.
Nuo jūros pajudėjome upės link. Į programą įtrauktas valandos pasiplaukiojimas laiveliais Ropotamo upe. Šalia jos aptikome įkalintą šunelį.
Gidas pažadėjo, kad upėje būtinai pamatysime vėžlių. Judita, kaip ir kadaise plaukiant Nilu, įsitaisė greta kapitono.
Vaizdo medžiaga, Play spausti 2 kartus:
Ją turbūt traukia kapitonai. Manęs kapitonai netraukia – duok tik man ką nors parašyti ar pafotografuoti.
Pasiplaukiojimas, šiek tiek nusiyrus į priekį ir grįžus atgal, truko ne visą pusvalandį. Kelionių organizatoriai, kaip ir žvejai, dažnai perlenkia lazdą, pasakodami apie savo unikalumą. Pasiplaukiojimas truko pusvalandį ir maždaug tiek pat įsilaipinimas-išsilaipinimas, pėdinimas nuo autobuso ir atgal. Kalbant žmonių kalba, organizatoriai dažnai yra melagiai. Nors upėje ir aptikome vėžliukų ir šioms vietovėms būdingų paukščių, vargu ar galima drąsiai sakyti, kad Ropotamas kuo nors pranašesnis už, tarkime, Žeimeną.
Iš pradžių net pamanėme, kad gido užtikrintumas, jog būtinai pamatysime vėžlius, pagrįstas kokia nors apgaule – gal tie vėžliukai dekoratyviniai, plastelininiai?..
Ne, vienok jie tikri! Nereikia čia per daug įtarumo, paranojos ir bulgariškų sąmokslo teorijų! Verčiau suraskite vėžlį:
Maždaug per pusvalandį nuo Ropotamo upės autobusu atriedėjome iki Burgaso. Prieš išleisdamas pasivaikštinėti šiame mieste gidas dar kartą paprašė mūsų nevėluoti. Nors prieš kelionę žadėjo kelias valandas, turėjome tenkintis valandžiuke ketvirtajame pagal dydį Bulgarijos mieste, kuriame gyvena apie 200 000 žmonių.
Buvome išlaipinti greta geležinkelio stoties, viena ausimi nugirdome informaciją, kad Saulėtame krante pila smarki liūtis. Netrukus patekome į patį centrą, į savotišką Laisvės alėją, tik laiko mašina švystelėtą maždaug 20 metų į praeitį.
Vos spėjome užkąsti, virš Burgaso ėmė tvenktis abejotinos reputacijos debesys. Vėjas puolė išdykauti, iš pradžių ne per smarkiausiai, bet vienur kitur iš koto išversdamas kelyje pasitaikiusią kliūtį – lauko kavinės skėtį, reklaminius skydelius ir t.t. Bėgte jau visai priartėjus prie tos vietos, kur mūsų turėjo laukti autobusas, iš dangaus pasipylė krokodilo ašaros. Staiga kažkas iš viršaus vandenį ėmė pilti kibirais, išprotėjęs vėjas daužė lekiančius turistus be jokio pasigailėjimo. Ne visiems užteko vietos pasislėpti po autobusų stotelės stogeliu, kur žmonės spaudėsi vieni prie kitų kaip kilkės skardinėje, ir po tankiomis medžių šakomis, o tie nelaimėliai, kuriems taip nepasisekė, buvome mes! Autobuso, kaip tyčia, niekur nesimatė, per kelias sekundes permirkome iki kaulų. Vaikai drebėjo iki pamėlynavimo, kelis kartus prisemtais batais desperatiškai per grindiniu šniokščiančius krioklius šokome į privažiavusius kitus autobusus, bet, pasirodė, kad jie ne mūsiškiai. Grėsmingai besidaužant griaustiniui nejučia papuolėme į panikos gniaužtus. Gal mūsų grupė nepastebėtai išvyko?! Kurgi tasai prakeiktas autobusas prapuolė? Nuolat mūsų prašė būti punktualiais, o kai atėjo išvykimo laikas, patys prasmego pimpalas žino kur... Bet antai… lyg ir pažįstami veidai po stotelės stogeliu prigludę vienas prie kito, visai nepermirkę ir daugiau mažiau patenkinti įspūdingu reginiu…
Vadinasi, viskas gerai, niekas mūsų nepaliko ant ledo, paliko tik subtropiniai liūčiai, be pastogės… Su mažais vaikais. Ilgai slinko tos šlapios 10-15 minučių, kol pagaliau išgama autobusas pasirodė lyg niekur nieko.
Labiausiai nustebau dėl to, kad augaloti skustagalviai lenkai, riebius kaklus pasipuošę plastmasinio aukso grandinėmis, vairuotojui ir jo kolegai prezervatyvui gidui nereiškė jokio nepasitenkinimo, o tik kaip švelniakailiai ėriukai paklusniai sulipo vidun.
Iš pradžių į nugaras ciniškai besišypsančio sausutėlio gido nepastebėjau, kol Judita neparodė. Matydamas pamėlusius, išrengtus vaikus, kad permirkę rūbai dar labiau nekalentų ir taip vieno ant kito nepataikančių dantų, jis atvira srėbtuve juokiasi, visa povyza bylodamas maždaug taip: „Tai ką, vasaros lietučio išsigandote?..“.
Tada aš ir pratrūkau. Išraiškingai išvadinau jį pačiais gražiausiais epitetais: prezervatyvu, sausainiu, robotu ir dar bala žino kuo. Jis tik pūtė, pūtė savo rudas čigoniškas akis, vietoje to, kad vos tik atvykęs būtų bent jau elementariai žmogiškai atsiprašęs, nuoširdžiai paaiškinęs, kodėl susivėlino, nekalbant jau apie tai, kad būtų pasiūlęs vaikams kuo nors apsigaubti – sušalo ne tik mūsų, bet ir kitų liūčiai paliktų keleivių atžalos. Niekaip negalėjau atsistebėti ir dėl to, jog galvijai lenkai nesikonsolidavo ir neprirėmė to ciniko gido prie priekinio autobuso stiklo (turbūt per liūtį jie slėpėsi po stogeliu).
Aprimau tik tada, kai užnugaryje sėdėjusi nuoširdi rusė tebetirtančiai Dorotėjai ištiesė plačią nertą bulgarišką skarą. Savo dukrą ji buvo apgaubusi kita panašia skara.
Užlietomis gatvėmis, kuriomis vietomis sunkiai prasiirdavo lengvieji automobiliai, pajudėjome Saulėto kranto, Sveti Vlas ir Elenitės link. Artėjant prie keleivių išlaipinimo vietų, apvalainas cinikas gidas it robotas pyškino tekstą: „Dėkojame jums už kelionę, tikimės, kad viskas patiko, linkime gerų likusių atostogų Bulgarijoje, prašome už šią kelionę vairuotojui atnešti arbatpinigių…“.
O tada praplyšo ir vienas greta manęs sėdėjęs rusas, kuris garsiai pareiškė: „Atleiskite, už ką arbatpinigių? Jūs ką iš mūsų tyčiojatės?! Kodėl vėlavo autobusas?“. „Ant kelio keliose vietose užvirto medžiai, turėjome apvažiuoti kitais keliais“, – be sąžinės graužaties šabloniškai melavo sausainis gidas-prezervatyvas, kuris, jeigu taip ir būtų nutikę, iš karto, vos atvykęs permirkusių keleivių, būtų apie tai pranešęs, o ne atsakymą apgalvojęs dar tebeskambant nepatogiam klausimui. Beje, vėjas, nors ir talžė viską aplinkui, nebuvo toks stiprus, kad su šaknimis rautų medžius, nebent gal šakelių prilaužė šen bei ten. Greičiausiai gidas ir vairuotojas, nutaikę progą, per valandą Burgase bandė susitvarkyti kokius nors reikaliukus ir, netikėtai užklupus liūčiai, natūraliai susivėlino. Melo kojos trumpos, trumpesnės nei slieko. Bet už tai prašyti arbatpinigių – įžulumo viršūnė!
„Netikiu!“, – rėžė Judita, vos tik išgirdusi apie it degtukus išvartytus medžius. „Jūsų teisė“, – kaip robotas išskiemenavo gidas.
Prieš tai nė karto neminėjau kelionių agentūros pavadinimo, dabar paminėsiu. Ogi tai visiems gerai žinomas TEZ TOUR! Žinokitės. Autobuso numeris – 2375.
Skarą Dorotėjai paskolinusi geraširdė rusė keliavo su mumis iki pat galo – iki Elenitės. Atsirado vos kelios nekritiškos vėplos, kurios nunešė arbatpinigių vairuotojui, visi kiti patyliukais pasišalino. Toksai tas atlygis už nenuoširdumą.
It permirkę viščiukai sugrįžome į savo sąlyginos ramybės oazę Elenitėje.  Po karšto dušo ir karšto vyno neskubėdami vaikštinėjome po apylinkes, kuriose dar nebuvome. Čia kartais taip jauku, kad net akimirką pasijunti lyg būtumei Nidoje. Tik kalnuotas reljefas apdovanoja savais atspalviais ir pojūčiais.
Vis pilnėjantis mėnulis tiesė savo atspindžių kilimus jūroje.
N.L.

BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą